25 Nisan 2009 Cumartesi

Sensible Soccer Fenomeni

üzerinden 20 yıl geçse bile ilk defa oynanıyormuş gibi keyif verebilen, zamanla bağımlılık yaratan, 10 sene hiç oynamayıp aniden kriz geçirerek internette eski versiyonların download edilmesine neden olan, futbol oyunları tarihinin gelmiş geçmiş en büyük kültü.editör mod sayesinde güncellenen datalar yeni sezonlara uygun olarak, internet üzerindeki sensible soccer forumlarında paylaşıma açılıyor ancak eski kült futbolcularla oynamak çok daha keyifli geliyor bünyeye.2009 yılında barcelona takımını çalıştırıp, ileri ikilide romario ve hristo stoitchkov fenomeniyle gol aramak, galatasaray'ın kalesinde hayrettin demirbaş'ı görmek, türk milli takımında hami mandıralı'nın yıldız statüsünde oynayışını izlemek, teknik direktör olarak ünal karaman'lı bir orta saha kurgusuyla wembley deplasmanına gitmek, stoper olarak takoz recep çetin'i transfer etmek, teknik direktör josep guardiola ile real madrid'e gol atmak, futbol bağımlısı bünyeye tarifi imkansız bir nostalji zevki yaşatıyor. hakan şükür umut veren genç forvet olarak kadıköy deplasmanında okechukwu uche ve jes hogh'ün karşısına çıkıyor, galatasaray ataklarını orta alandan yönlendiren isim tugay kerimoğlu oluyor. tüm bunlar 2009 yılında oynaması hala keyif veren bir oyunun içinde oluyor ve insan ''yaşım 50 olsa bile ben bu oyunu oynarım arkadaş'' diyerek kalkamıyor ekran başından. amiga olmadan xplere, vistalara bulanmış laptop ekranlarından sensible oynamak, oynanabilirlik açısından asla o eski keyfi vermese bile hissettirdiği nostaljik futbol lezzeti için çekiliyor bu cefa.

insana; kariyer modu sayesinde faroe adalari ve san marino liglerinde takım çalıştırıp, belirli bir seviyeye gelerek papua yeni gine ulusal takımının teknik direktörlüğünü yapabilme şansı sunacak kadar fantastik bir data sunan fenomenin adıdır sensible soccer. günümüz oyun aleminin trend serileri; fm, cm, pes ve fifa gibi uçuk grafik takviyeli üç boyutlu futbol simülasyonları, sensible soccer fenomeninin kariyer modunun yanına dahi yaklaşamazlar.

dünyadaki tüm takımların yer aldığı, çağımıza göre çok yetersiz grafiklere sahip bu şaheserin yerini 3d efektli fifalar, pes serileri asla tutamaz. o havayı doğallığı veremez. sensible soccer oynamayan bir insan doğarken kaybetmiş bir insandır. tevellütüne lanetler okusun. küçük takımların teknik direktörü olmanın keyfini yaşamayan, exeter city'den, hull city'den, reading takımından haberi olmayan, fa cup modunda galler takımlarını seçip ingiltere'nin dev takımlarına karşı elde kırılan joystikle verilen falsoyla, deplasmanda bir gol bulup 0-1 kazanarak tur atlamanın keyfinden, local takımları çalıştırmaktan, oyuncuları alt yapıdan yetiştirip değerlerini k seviyesinden m seviyesine çekerek başka takımlardan gelen teklifler için pazarlık etmekten, george weah ve alan sherar'ı aynı takıma transfer edip efsane forvet ikilisi oluşturmaktan, 10 m değerine sahip dejan savicevic'li ac milan orta sahasıyla korner noktasından muz falso goller atmaktan, joysticki kırarak yedek klübesini çıkartıp taktik değiştirmenin zevkinden mahrum kalmış, bu zevki yaşayamamış , gözlerini fifayla açıp pesle kapatan bir nesle aşina değiliz, üzülüyoruz bu şanssız kuşaklar için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder