6 Mayıs 2009 Çarşamba

Deli Ayten

eskiden mahalle delileri vardı.. hepimizden akıllı.. yitip giden tüm naif güzellikler gibi zamana yenildiler.bu toprakların yazılmış; en naif,en nevi şahsına münhasır en derin ve dokunaklı hikayelerinin yıldızlarıdır mahalle delileri. kent kültürünün cam plazalara tıkılıp kalan mekanik steril yapısının nefes açıcıları, zihin kanatacıları ve sorgulayıcı figürleridir.

ayten fenomenini bu ''mahalle delileri'' kültünden beslenen naif kültürün ayrı bir noktasına koymak gerekiyor. Bursa'lı ''deli ayten'' bu ülke topraklarına heykeli dikilen, şehrin simgesi olmayı başarmış tek sivil.türkiye'nin kronik hastalıklarından birisi olan; bürokrat, politikacı, belediye başkanı gibi elitlerin heykellerini sağa sola dikip, şehir meydanlarına, sokaklara, stadyumlara onların ismini vermek alışkanlığından kurtulup, sokağa ve bize ait insanların hatırlanması adına sevindirici bir gelişmenin ilk örneğini oluşturuyor ayten. bizim hikayelerimizi, anılarımızı paylaşan, yok olmaya yüz tutan mahalle kültürüne ait hoş anılar bırakan insanların hatırlanması adına önemli bir adım bursa'nın kamberler ilçesinde yükselen deli ayten heykeli.

steril sağlıklı yaşam, fit vücut, plazalar arası gündelik koşuşturmaca, modern çağın insanının speed zayıflama haplarıyla desteklediği estetik kaygılar , herkese psikolog, herkese kariyer rehberi, herkese sokak hayatından kaçıp gizlenebileceği fast food zinciri, herkese tertemiz cafeler, kentsel dönüşüm için daha fazla mcdonalds ama daha az sulukule derken ; sokaklarını, delilerini, berduşlarını, gezginlerini, evsizlerini, zaaflarını ve ruhunu unuttu bu ülke. eski mahalle delileri yok artık. eskiden sokaklarda güvenle gezip çocuklarla oyunlar oynayan, herkesin kapısını açıp ailesinden, mahallesinden kabul ettiği, aslında modern çağın insanı gibi ikiyüzlü davranmayarak tüm bu saçmalıklara isyan bayrağını açıp kıldan ince akıl çizgisini kırarak, toplumsal norm diye dayatılan yalanlara başkaldıran, sayıları bir elin beş parmağını geçmeyen bu son yüzler, şehrin son romantik kahramanları, inatla gülümsüyorlar bize. mahallelerimizde sayıları hızla tükenen delilerimiz bize gülümsemezlerse günün birinde, pera palas oteli önünde sabah 5 sularında mesai yapan taksici esnafıyla şişe şişe tekel birası içen çocuklar delirme hakkını kullanacaktır.

delilik yok edilirse toplumun kalbide yok olur. son yüzler çekip gidince delilik bir şekilde kendini ikame edecektir. bu topraklar delileriyle, gezginleriyle, berduşlarıyla güzeldir. bu ülke ruhunu sokaktan alır. ne olacaksa sokakla olacak, plazalarla değil. mantıklı yaşamak uğruna, duygularımızı unuttuk. delilerimizi öldürdük, şok tedavileriyle reset attık hayatlarına, zincirlere bağladık, mazhar osman'lara mahkum ettik onları, şehirlerimizi, semt kültürümüzü, mahalle maçlarımızı öldürdüğümüz gibi. kentsel dönüşüm deli ayten heykelleriyle adına yakışır bir proje haline gelebilir semtleri yıkarak değil. kentsel dönüşüm mahalle kültürümüze itibarını iade ederse affedilebilir. daha fazla mcdonalds değil, daha fazla deli ayten heykeli.

2 yorum:

  1. deli ayten heykeli bursada çok da eleştirildi belki de osmangazi belediye başkanının mensubu olduğu siyasi partiden belki de gereksiz,önemsiz göründüğünden ama şu gün kendisi büyükşehir belediye başkanı... neyse ayten bizim görmediğimiz ama hikayeleriyle büyüdüğümüz bir bursa yerlisi idi,kendisine kızan,hor görenlerden daha çok bu kentliydi heykelinin dikilmesi bence çok yerinde bir davranış oldu ancak kentin pek de sevmediği kamberler'de tarih oldu bu arada, sağlam tek yapı dayıoğlu hamamı kaldı bi yerde doğal yapı bozuldu.halkın sesine kulak verilip kamberler halkı şehrin çeşitli yerlerine dağıtıldı...
    bu yazınla;deli ahmet'i,bir kış gecesi donarak ölen cemo'yu,sokağımızın berduş ama bir o kadar da delikanlı abisi belki bu kategoriye girmez ama sokağın kült figürlerinden trafik kazası kurbanı olmuş jilet hakan'ı anmadan olmaz.
    saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. mahalle kültürü , mahalle kültürünün nevi şahsına münhasır simaları, tutunamayanlar, zamana yenik son yüzler ve kaybedenlerle ilgili tüm yazılarınızı blogda paylaşabilirsiniz arkadaşlar...

    herkes yazıp çizebilir blogda.. bana iletmesi yeterli.

    YanıtlaSil